Wonen

Hoe kun je je huis ‘smart’ maken?

een-smart-home-apparaat

Smart home: je hoort de term steeds vaker. In het begin klonk het nog een beetje als toekomstmuziek, maar inmiddels wordt het steeds normaler en maken steeds meer mensen gebruik van de mogelijkheden om je huis ‘smart’ te maken. Maar wat betekent ‘smart home’ eigenlijk en op welke manier kun je je huis ‘smart’ maken? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is een ‘smart home’ eigenlijk?

Kortweg kun je zeggen dat een ‘smart home’ een toekomstbestendige woning is met slimme apparaten en services die met elkaar en met jou kunnen communiceren. Dit kan met behulp van een app, een netwerk of besturing via je stem zijn. Een ‘smart home’ is veel meer dan een huis vol technische, handige snufjes. Het gaat meer om tools die zorgen voor gemak, veiligheid en comfort in huis. En de mogelijkheid om te zorgen voor een besparing op energie. En dat is wat het ook steeds interessanter maakt.

Wat zijn voorbeelden van ‘smart home’-apparaten en services?

Er komen steeds meer ‘smart home’-apparaten en services op de markt. We kennen inmiddels bijna allemaal de bekende lampen wel. Maar er zijn ook veel huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, ovens, koelkasten of wasmachines die onderdeel kunnen uitmaken van een connected home. De ‘smart home’-deurbel wordt ook steeds populairder, maar je kunt ook denken aan de zonwering of zelfs je tandenborstel. Of denk aan het slim verwarmen van je woning met een warmtepomp. Op die manier kun je veel energiekosten besparen. En dat komt goed van pas bij de stijgende energiekosten.

IFTTT: If-This-Then-That

IFTTT is de universele automatiseringsdienst voor je Smart Home. Deze afkorting staat voor If-This-Then-That. ‘If-This’ is de trigger en ‘If-That’ de actie. Het maakt het mogelijk om acties van verschillende apparaten met elkaar te koppelen/ Denk aan het laten aanspringen van de lamp in de hal, zodra je de voordeur nadert door middel van GPS van je smartphone (de trigger). En zo zijn er vele acties te bedenken.

De mogelijkheden voor een ‘smart home’ zijn (bijna) eindeloos. Je kunt klein beginnen en op den duur steeds meer slimme apparaten aanschaffen. Let er daarbij wel op dat de apparaten die je aanschaft in de nabije toekomst ook doen wat ze moeten.

 

Je houd misschien ook van..